luni, 16 octombrie 2017

”Disfunctia realitatii”, de Peter F. Hamilton

Pregatitiva pentru un univers SF de amplitudinea celor create de Frank Herbert sau Isaac Asimov! Actiunea este foarte ampla, are multe planuri care se intrepatrund si multe personaje care alearga in toate directiile :-D asa ca are toate sansele sa va prinda pentru un timp destul de mare (practic, aceste trei volume sunt doar prima parte a unei trilogii numita ”Zorii noptii”, asa ca veti mai avea inca 6 volume de citit pana la final!).

Rasa umana s-a impartit in doua mari civilizatii: adamistii si edenistii. Daca primii sunt destul de asemanatori cu noi, edenistii au optat pentru o civilizatie extrem de integrata, bazata pe telepatie si pe contactul direct intre minti. In cadrul celei din urma minciuna nu mai exista, deoarece toate mintile sunt deschise unele catre celelalte si moartea a devenit un alt fel de realitate, deoarece constiinta edenistilor este transferata inainte de deces in cadrul habitatelor, supravietuind acolo intr-o colectivitate imensa de alte constiinte.

Navele spatiale cunosc si ele doua tipologii, cele care se bazeaza pe computere si echipajul uman pentru a functiona si, pe de alta parte, cele care sunt vii, aflate intr-o relatie de simbioza cu capitanii lor cu care comunica prin telepatie si sunt legate afectiv.

Pe o noua planeta colonie, in care condiitle de viata sunt foarte dure, are loc o revolta a condamnatilor de pe Pamant care sunt trimisi acolo sa isi ispaseasca pedepsele prin munca in semisclavie. Conducatorul revoltei este adeptul unei secte demonice. In cadrul executarii unui ritual de catre acesta are loc un accident cosmic, zidul dintre lumea noastra si Lumea de Apoi fiind fracturat si oamenii incep sa fie posedati de suflete aflate pana atunci in Lumea de Dincolo. Autoritatile sunt suprinse nepregatite pentru asa ceva, de fapt luandu-le destul timp pana sa realizeze ce se intampla, astfel ca posedarea incepe sa se extinda la nivelul intregului Univers, incepand sa apara posibilitatea ca rasa umana sa fie distrusa.

In acest timp, un colectiv de oameni de stiinta studiaza niste ruine misterioase ale unei civilizatii extraterestre avansate care a ales cu mii de ani in urma sa se sinucida in integralitate din motive necunoscute...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu