miercuri, 11 octombrie 2017

”Ultimul razboi cu turcii in Banat”

Cartea cuprinde mai multe articole legate de un episod peste care s-a cam sarit in istoria noastra, acela al luptelor duse pe teritoriul Banatului in perioada 1788-1791. Acestea au implicat doua tabere, pe de o parte Imperiul Habsburgic si pe de cealalta parte cel Otoman. In cadrul primei tabere au luptat si multe detasamente de graniceri romani.

Este interesanta mai ales pentru ca poti vedea cum se duceau atunci operatiunile militare, foarte multe dintre ele fiind destul de prost pregatite si urmate..., lucru de pe urma caruia vor trage ponoase serioase austriecii in curand, in razboaiele napoleoniene ;-) Imperiul otoman, desi in declin pe toate planurile, reuseste sa treaca Dunarea si sa intre in Banat, infrangand rezistenta austriaca in mod destul de surprinzator... Veti vedea, insa, ca era destul de mare haos si de-o parte si de cealalta :-)

Momentul central al cartii este asediul unei pesteri intarite aflate langa Dunare - pestera Veterani -, de unde granicerii romani au putut bloca prin tiruri de artilerie pentru foarte multe zile flota turca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu