duminică, 28 ianuarie 2018

”Fructele maniei”, de John Steinbeck

Este cea mai faimoasa carte a lui Steinbeck, actiunea petrecandu-se in timpul marii crizei economice din America interbelica.

O familie de fermieri din Oklahoma este fortata sa plece in California, sperand sa gaseasca acolo de munca. La ei culturile au fost distruse de o seceta devastatoare si zvonurile spun ca in vest s-ar cauta forta de munca si lucrurile ar sta mult mai bine.

Tom, personajul principal, tocmai a iesit din inchisoare si se intoarce acasa. Pe drum se intalneste cu un predicator care isi pierduse credinta. Cei doi descopera uimiti ca familia este pe picior de plecare si hotarasc sa ii intovaraseasca.

Bunicul lui Tom nu doreste sa paraseasca locurile in care a trait toata viata si, desi e luat cu ei, moare pe drum aproape imediat. Va fi urmat si de bunica la scurt timp. In plus, povestile despre paradisul californian incep sa fie contrazise de cei care se intorc de acolo si care spun ca, de fapt, e vorba de un adevarat iad pentru noii veniti in cautare de locuri de munca.

Doi membri mai tineri ai familiei ii parasesc, dar cei ramasi sunt tinuti impreuna mai ales de vointa mamei lui Tom, cea care este in stare sa faca orice pentru a ii duce uniti mai departe.

Ajunsi in California trebuie sa faca fata unor conditii extrem de dure de viata si munca, lucru care isi pune amprenta si pe relatiile dintre ei.

Steinbeck construieste extraordinar de frumos personajele, acestea fiind extrem de realiste in modul cum abordeaza viata si cum sunt afectati de ceea ce li se intampla.

Atmosfera cartii este una de continua zbatere si transformare sufleteasca, in care se impletesc trasaturile cele mai frumoase ale umanitati cu cele mai urate si negative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu