miercuri, 24 ianuarie 2018

”Sapiens”, de Yuval Noah Harari

”Scurta istorie a omenirii”.

Foarte bine scrisa, se adreseaza atat celor pasionati de domeniu cat si celor care nu prea au citit carti de istorie. E ca si cum ai asculta un prof din ala captivant, asa ca o sa vedeti cum va prinde rapid.

Nu insista pe evenimente de gen razboiul de la anul x si batalia de la anul y ci pe schimbarile mari ale situatiei omenirii, vazuta ca specie. De exemplu, trecerea de la epoca vanatorilor-culegatorilor la cea a agricultorilor sau ce a insemnat revolutia stiintifica. Priviti ce fain suna capitolele: ”Revolutia agricola - cea mai mare pacalelea din istorie / Nu exista dreptate in istorie...”, ”Unificarea umanitatii - mirosul banilor” etc.

De notat si analiza schimbarilor dintr-o perspectiva neutilizata pana acum, desi este extrem de importanta: fericirea individuala a oamenilor. Ca sa explic: in trecerea de la culegatori-vanatori la agricultori fericirea omului individual a scazut dramatic, nu a fost un ”progres” al ei - speranta de viata a scazut semnificativ in noile conditii iar munca efectiv depusa a devenit mult mai grea si mai lipsita de satisfactii. Vedeti in carte mai exact ce si cum ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu